RS 172 – Ragnar Stoud Platou

Onsdag 18. august 2021 ble redningsskøyten RS 172 «Ragnar Stoud Platou» døpt til fanfare fra Marinemusikken ved Noatun i Horten.

Til stede var store deler av familien Horn samlet for å ære far Hans Herman Horn og bestefar Ragnar Stoud Platou. Dette er den syvende redningsskøyten som er gitt i regi av familien.

Gjennom Hans Herman Horns stiftelse er det sikret at familiens engasjement for Redningsselskapet og de lange historiske linjene, videreføres. Stiftelsen har sikkerhet på sjøen, berging, livredning, beredskap og opplæring til sjøs som ett av sine strategiske hovedmål.

Fra Redningsselskapets pressemelding:

«Dåpen skjedde på RS Noatun», Redningsselskapets nye hovedsete sentralt i den maritime klyngen Horten. Der ble den nye skøyta ønsket hell og lykke i sin gjerning på havet av gudmor og søster av Hans Herman Horn, Annette Malm.

Skøyta får Skjærhalden på Hvaler som fast base. Skjærgården hvor familiene Horn og Malm har holdt til hver sommer.

RS «Ragnar Stoud Platou» er av Petter C. G. Sundt klassen. En meget velprøvd redningsskøyteklasse, som har tjenestegjort fra Svolvær i nord til Skjærhalden på Hvaler, og bidratt til å redde mange liv i sin gjerning. RS «Ragnar Stoud Platou» skal tilbake i tjeneste ved basen til RS i Skjærhalden der den til nå har hatt ett nummer – RS «172» i påvente av dåpen.

Stolt av å føre arven videre

-På vegne av familien og Hans Herman Horns Stiftelse er vi stolte av å føre arven fra bestefar og far videre gjennom denne gaven. Det er ganske nøyaktig 60 år siden den første redningsskøyten ble donert, og vi har siden det hatt et nært forhold til Redningsselskapet. Vi er en familie som alltid har hatt sjøen som et felles møtested. Både gjennom tilhørigheten til Hvaler-skjærgården, men også gjennom ulike virksomheter som har drevet med shipping i flere generasjoner, sier Ragnar Horn på vegne av familien og Hans Herman Horns Stiftelse.

Dåpen skjedde på ettårsdagen for Hans Herman Horns bortgang, en person som virkelig har gitt av seg selv til andre. Han sa ofte at, –den som har vært så heldig som meg, bør alltid kunne se og hjelpe andre!

–Filantropen og mennesket Hans Herman Horn og hans familie har betydd enormt mye for oss i Redningsselskapet. Så langt har de bidratt med donasjoner til i alt fem redningsskøyter og ett miljøfartøy. På den måten har de bidratt til å modernisere Redningsselskapet, og styrket beredskapen betraktelig langs Norges kyst, sier generalsekretær Rikke Lind.

Hans Herman Horn ble hedret av Redningsselskapet

I 2018 fikk Hans Herman Horn navnet sitt på en redningsskøyte finansiert av Redningsselskapet. Sist gang Redningsselskapet selv oppkalte en Redningsskøyte etter en privatperson var i 1997, den gang oppkalt etter Erik Bye». Noe som sier mye om betydningen Hans Herman Horn og hans familie har hatt for Redningsselskapet.

Inspirert av farens ord om å «Utrette noget, forsøk å gjøre det slik at verden bedres gjennom ditt liv» overtok og utvidet Hans Herman Horn familieselskapet. Med årene donerte han personlig fem redningsskøyter til Redningsselskapet. Disse skøytene har reddet over 95 menneskeliv og assistert over 8000 mennesker i vanskelige situasjoner. Vi er ham evig takknemlig, skrev generalsekretær Rikke Lind og president Nicolai Jarlsby i Redningsselskapet i et minneord etter Hans Herman Horns bortgang.

RS «Ragnar Stoud Platou» er gitt av Hans Herman Horns Stiftelse. Den føyer seg inn i en lang rekke donasjoner som bærer navnet til Platou og Horn. Dette var redningsskøyte nummer fem i rekken fra Horn-familien. Men det må også nevnes at Ragnar Stoud Platou selv ga to store redningsskøyter til Redningsselskapet. RS «Ingeborg Platou» som tjenestegjorde fra 1961 til 1987, og RS «R.S. Platou» som var i tjeneste fra 1974 til 2008. Så på mange måter har familien bidratt med hele syv redningsskøyter.»

Se Redningsselskapets film fra skipsdåpen.

Fakta om fartøyet:

RS «Ragnar Stoud Platou»

Lengde: 17 m

Bredde: 4,6 m

Dypgang: 1 m

Vekt: 27,8 tonn

Fart: 42 knop

Slepekraft: 5,5 tonn

Motor: 2xScania D16 1000 HK

– Dette er en viktig avtale for Zuccarellostiftelsen og anses som et «historisk» samarbeid, da bidraget fra Hans Herman Horns stiftelse er det største stiftelsen har mottatt siden oppstarten i februar 2016. Horn-stiftelsen blir også vår første signaturpartner, sier Kristine Alcocer-Lind, daglig leder i Zuccarellostiftelsen.

DÅP: Dåpen skjedde på ettårsdagen for Hans Herman Horns bortgang